Asbest: vragen en antwoorden

Hier leest u de antwoorden op de meest gestelde vragen over asbest.

Wat is asbest? 
De naam asbest komt van het Griekse woord ‘asbestos’. Dit woord betekent onverwoestbaar. En dit is de juiste omschrijving, want asbest is slijtvast, brandwerend en isolerend. Daarom werd het veel gebruikt in de bouw. Bijvoorbeeld in golfplaten, afvoerbuizen en dakbedekking. Sinds 1 juli 1993 is asbest in Nederland verboden. 

In welke woningen is mogelijk asbest aanwezig?  
Dit kan voorkomen in woningen die gebouwd zijn vóór 1994.   


Is asbest gevaarlijk?
Zolang asbest goed vastzit, is het niet gevaarlijk. Het is wel belangrijk dat u het niet bewerkt. Dus niet boren, breken of hergebruiken. Zo voorkomt u dat er vezels vrijkomen die mogelijk een gevaarlijk zijn voor uw gezondheid.  

Wat is hechtgebonden asbest?  
Bij hechtgebonden asbest zijn de asbestvezels gemengd met een andere stof, meestal cement of lijm. Er komen dan nauwelijks vezels vrij. Ook bij bewerking komen deze minimaal vrij. Dit kan bijvoorbeeld verwerkt zijn in gevel- en golfplaten, daken, sierbeplating, vensterbanken, ventilatiekokers, schoorsteenpijpen en rioleringsbuizen. 

Wat is niet hechtgebonden asbest? 
Niet hechtgebonden asbest zit niet in een ander materiaal vastgezet. De vezels kunnen makkelijker loslaten bij aanraking en verwerking. De vezels kunnen makkelijk in de lucht vrijkomen en dat is een gezondheidsrisico. Niet-hechtgebonden asbest kan bijvoorbeeld verwerkt zijn in brandschotten, gaskachels, vinylzeil, afdichtingskoord en isolatiemateriaal.   

Hoe weet ik of er hechtgebonden of niet hechtgebonden asbest in mijn woning zit? 
Als er niet hechtgebonden asbest in uw woning zit of als we dit vermoeden, heeft u hierover bericht gehad van Sité.

Is Sité verplicht om asbest weg te halen?  
Zolang asbest goed vastzit, is het niet gevaarlijk en zijn we niet verplicht om het weg te halen. Sité heeft als beleid dat we het niet-hechtgebonden asbestmateriaal in woningen willen verwijderen. Als er in uw woning niet-hechtgebonden asbest zit, wordt er een afspraak met u gemaakt om dit weg te halen.  

Op de asbestkaart staat dat er op plekken in mijn woning een vermoeden van asbest is. Wordt hier verder onderzoek naar gedaan?  
We onderzoeken dit als we werkzaamheden in de woning uitvoeren op deze plekken. Zolang het asbest goed vastzit, is het niet gevaarlijk. Het is wel belangrijk dat u het niet bewerkt. Dus niet boren, breken of hergebruiken. Zo voorkomt u dat er vezels vrijkomen die mogelijk een gevaarlijk zijn voor uw gezondheid.  

Op de asbestkaart staat dat er mogelijk ook asbest zit op andere plekken in mijn woning. Wordt hier verder onderzoek naar gedaan?  
We onderzoeken dit als we werkzaamheden in de woning uitvoeren op deze plekken. Zolang asbest goed vastzit, is het niet gevaarlijk. Het is wel belangrijk dat u het niet bewerkt. Dus niet boren, breken of hergebruiken. Zo voorkomt u dat er vezels vrijkomen die mogelijk een gevaarlijk zijn voor uw gezondheid.  

Er is een asbestbedrijf geweest dat asbest heeft verwijderd. Betekent dit nu dat al het asbest uit mijn woning is? 
Nee. Het asbestbedrijf heeft uw woning asbestveilig gemaakt. Maar dit hoeft niet te betekenen dat uw woning helemaal asbestvrij is. Er kan nog asbest aanwezig zijn. Maar zolang dit goed vastzit, is dit niet gevaarlijk. Als bij toekomstige onderhoudswerkzaamheden op deze plekken blijkt dat het nodig is om het asbest weg te halen, dan doen we dat op dat moment pas.  

Ik heb door asbesthoudend materiaal heen geboord, wat moet ik doen?   
Maak geen gebruik meer van de ruimte waar u heeft geboord en neem contact met ons op. We geven dan opdracht aan een asbestbedrijf om onderzoek te doen.  

Op de asbestkaart staat ‘cv-pakking’. Wat is dat?   
Het asbesthoudend materiaal zit dan ingepakt in de radiator. 

Wat moet ik doen als er asbest in mijn zeil zit?  
Neem contact met ons op. Wij beoordelen dan of het kan blijven zitten of verwijderd moet worden. Als het verwijderd moet worden, laten we dat op een veilige manier doen. U hoeft hiervoor niet te betalen.    

Ik ben mijn asbestkaart kwijt. Wat moet ik doen? 
Neem contact met ons op. We sturen u dan een nieuwe asbestkaart die u kunt ophangen in uw meterkast.